Kloka nordiska råd

 

Nordiska rådets 74. session följde inarbetade rutiner sedan decennier med möten, debatter och prisutdelning, men frågan är om inte årets session i riksdagshuset i Helsingfors upplevdes som angelägnare än på många år.

Läget i Europa, med Rysslands anfallskrig på Ukraina som överskuggar allt, globala utmaningar som miljö och klimatfrågor dikterade självfallet en del av de teman som togs upp av parlamentariker, ministrar och gästtalaren Finlands president.

Energifrågan stod också i fokus i många inlägg och det är uppenbart att frågan om framtida hållbara energisamarbete i Norden är något som sysselsätter nordiska beslutsfattare.

En intressant poäng är att försvarsfrågor, som ända sedan starten i mitten på 1950-talet

varit tabu, numera är kanske den mest centrala frågan som diskuteras på sessionen. Med Finlands och Sveriges förestående medlemskap i Nato blir frågan allt angelägnare.

Gästtalaren Finlands president Sauli Niinistö välkomnade den säkerhetspolitiska debatten i Nordiska rådet och framhöll att även om det nordiska samarbetet fungerar bra och har åstadkommit goda resultat kan det göras ännu bättre.

Toppmötet med Nordens statsministrar hade bra spänst med många intressanta meningsutväxlingar. Själva debatten mellan parlamentariker och statsministrar har ett värde i sig. Det är unikt för det nordiska samarbetet att en så kallad backbencher från ett av regionens parlament kan ställa en kritisk fråga till och föra dialog med grannlandets statsminister!

Många inlägg i plenisalen tog upp energifrågan, som av förekommen anledning är synnerligen aktuell dessa dagar i Norden och Europa. Energilösningarna avgörs självfallet på EU-nivå, icke desto mindre kunde de nordiska regeringarna inleda samarbete kring hållbara energilösningar. Samlat har Norden ett brett spektrum av energikällor som man kan samarbeta om. Det välfungerande elsamarbetet kan tjäna som vägvisare.

Henrik Wilén

 

Bannerbild: Magnus Fröderberg – norden.org