Gränslösa yrkesutbildningar i Norden

Den 15. november bjuder Nordfokus och Föreningen NORDEN i Danmark in till konferens om möjligheterna för ett nordiskt samarbete inom yrkesutbildningar.

Nordfokus arbetar med att förbättra möjligheterna för unga med yrkesutbildningar att hitta relevanta praktikplatser i Danmark, Norge och Sverige. Samtidigt arbetar man för att lösa gränsöverskridande rekryteringsutmaningar bland arbetsgivare i regionen. Konferensen ”Gränslösa yrkesutbildningar i Norden” kommer bidra till att skapa nätverk bland nordiska aktörer och sätta fokus på hur ett gränsöverskridande samarbete kan styrkas.

Möjligheterna att se över gränsen

På konferensen kommer det presenteras en helt ny kartläggning av nordiska yrkesutbildningar och möjligheterna att se över gränsen. Journalisten och författaren, Martin Breum, kommer vara moderator under dagen och det kommer hållas presentationer med relevanta nordiska aktörer från det offentliga och privata, samt debatter med nordiska politiker.

Programchef för Nordfokus, Morten Fabricius Meyer, berättar:

- Vi har bjudit in en rad centrala aktörer för att ge sin input på hur vi i Norden tillsammans kan styrka yrkesutbildningssektorn, styrka det gränsöverskridande samarbetet samt ge elever, arbetsgivare och institutioner för yrkesutbildningar unika möjligheter i nordisk regi.

Gränsöverskridande karriärmöjligheter

Syftet med konferensen är att främja mobiliteten bland unga på yrkesutbildningar i Norden och göra det mer attraktivt för eleverna att söka praktik eller lärlingsplats i något av de nordiska grannländerna.

Morten menar att projektet är särskilt relevant då folk idag ofta har svårt att förstå vilka gränsöverskridande karriärmöjligheter som faktiskt existerar:

- Mitt mål är att det ska vara ett lika naturligt och simpelt val att söka jobb i grannländerna, som att söka i sitt närområde. Nordfokus uppgift är att genom dialog och relationer stötta unga i deras internationella dröm och kickstarta deras nordiska karriär.

Den 15. november håller Nordfokus konferens på Vartov i centrala Köpenhamn. Det är gratis att delta, men antalet platser är begränsat. Anmälning sker via denna länk.