ESC-volontär Hanna Söderling

131426641_2022842004524603_627950641782429893_o.jpg

Mitt namn är Hanna och sedan oktober 2020 gör jag ESC-praktik hos Nordisk Joblösning. Jag har en master i statsvetenskap från Köpenhamns Universitet och har tidigare studerat i både Sverige och Frankrike. Jag tog examen i september och eftersom jag tycker arbetsmarknadsfrågor är spännande så har jag såklart noga följt utvecklingen hur pandemin påverkar arbetsmarknaden och ekonomin. Jag visste att det skulle vara hård konkurrens om jobben och svårt att komma ut som nyexad mitt i en pandemi. I första hand hade jag såklart gärna velat starta min karriär med en fast anställning, men jag visste också att en praktik ofta fungerar som en språngbräda in på arbetsmarknaden och efter fem månader så har jag nu blivit erbjuden en fast anställning hos Nordisk Joblösning!

Jag sökte ESC-tjänsten som projektassistent av flera anledningar, först och främst för att jag ville arbeta med arbetsmarknadsfrågor och gärna i projektform. Jag ville också veta vad det innebär att driva ett EU-projekt och hur en NGO arbetar, med alltifrån finansiering till lobbying osv. Jag såg även praktiken som en möjlighet att knyta kontakter och bredda mitt nätverk i Danmark och Norden eftersom projektet innefattar så många olika aktörer.

Mina arbetsuppgifter

Min praktik har såklart blivit påverkad av pandemin och situationen såg väldigt annorlunda ut i oktober gentemot när jag hade min intervju under sommaren. Det har dock varit spännande att följa omställningen och det har funnits stort utrymme att komma med egna initiativ och driva egna projekt samtidigt som du får coachning och stöd.  Trots mycket hemarbete så har vi haft kontinuerliga mentorssamtal och coachningsförlopp som både fokuserar på nuvarande arbetsuppgifter men också vad som händer efter praktiken. Jag har exempelvis fått ansvar och tagit fram riktlinjer för Nordjobbs kommande arbetsmarknadsrapport och hur vi kan arbeta med ungdomsarbetslöshetsstatistik framöver.

Jag skulle säga att mina veckor ser väldigt olika ut med varierande arbetsuppgifterna där förutsättningarna snabbt kan ändras (speciellt nu under pandemin). En återkommande uppgift är dock att hjälpa de jobbsökande som kontaktar oss och som är intresserade av att arbeta i ett annat nordiskt land. Vi sätter oss in i deras funderingar (allt från jobb till boende) och ibland har man redan svaret på alla frågor, men det kan också innebära en del research där du får ringa runt tills du har svar på frågan. Generellt så arbetar vi mycket uppsökande och tar kontakt med olika organisationer, arbetsgivare, lärosäten och försöker hitta nya samarbetsmöjligheter.

Det är en spännande tid att jobba med dessa frågor eftersom ungdomsarbetslösheten har blivit en allt viktigare fråga i och med pandemins effekter på ekonomin. Gränspendlingen har också fått mer uppmärksamhet och eftersom jag är ifrån Stockholm så har jag inte tidigare insett vilken knytpunkt Öresundsregionen är och hur många det är som faktiskt pendlar över gränsen. Det nordiska samarbetet är heller inget jag hade särskilt mycket kunskap innan men något som jag lärt mig oerhört mycket om, dels via projektet men också från alla härliga kollegor som kommer från hela norden!