FNF:s arbete för ett hållbart och integrerat Norden

För att säkerställa en hållbar samhällsutveckling är det av stor relevans att organisationer och företag prioriterar hållbarhetsfrågor i det dagliga arbetet. Föreningen Nordens Förbund (FNF) arbetar idag på många sätt för att bistå i den hållbara utvecklingen. Men hållbarhetsarbetet på organisationen ses fortsatt som i ständig utveckling och som ett levande initiativ.

Hållbar utveckling förstås ofta utifrån tre dimensioner; ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet vilka gemensamt och ömsesidigt stödjer varandra för att skapa en långsiktig och hållbar samhällsutveckling. I sammanhanget tas ofta ’Agenda 2030: FN:s Globala Mål för hållbar utveckling’ upp, vars 17 mål ämnas uppfyllas år 2030. Det är den mest ambitiösa hållbarhetsagendan som någonsin antagits av samtliga medlemsländer i FN. De globala målen erbjuder en gemensam strategi att kategorisera vad som krävs av nationer, företag, organisationer och privatpersoner för att bidra till en mer hållbar värld.

Under 2019 antogs det officiella nordiska samarbetets nya vision: ’Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030’, som bygger just på Agenda 2030, Parisavtalet samt nationella bestämmelser rörande hållbarhet. FNF ansvarar för samarbetet mellan Föreningarna Norden i de fem nordiska länderna samt på Färöarna, Grönland och Åland och är därför en central aktör i den nordiska visionen och hållbarhetsarbetets genomförande. Mycket av FNF:s arbete bidrar redan nu till de globala målen på något sätt. Detta då FNF administrerar projekt och program med det övergripande målet att stärka den nordiska gemenskapen. Detta möjliggör i sin tur samarbete kring regionala samhällsutmaningar och främjar därför i förlängningen en hållbar utveckling på flera olika nivåer.

Social hållbarhet

FNF:s kärna är det facto socialt hållbar, då organisationen strävar efter att knyta de nordiska länderna och dess medborgare närmre varandra genom kultur-, språk-, undervisnings- och arbets-marknadsprojekt och program. Mer specifikt genom Nordjobb, Nordisk Jobløsning, Norden i Skolan samt Nordisk Litteraturvecka.

Den norska nordjobbaren Daniel som spenderade en sommar i Danmark säger att:

Det beste med Nordjobb-opplevelse, er at du får reise, møte nye venner, lære nye språk og lære om nye kulturer.

Danska Thomas som nordjobbat på Grönland uttrycker sig liknande och säger:

Først og fremmest er den positive oplevelse ved at være nordjobber, at man får mulighed for at bo og arbejde i et land, hvilket gør at man kan komme tæt på og få et indtryk af det lokale samfund i et andet land, fordi man deler hverdag med samfundet.

Du kan se och läsa intervjuerna med Daniel och Thomas i sin helhet här och här.

FNF:s samlade projekt och program strävar följaktligen efter att vara så inkluderande som möjligt genom att erbjudas på alla skandinaviska språk, samt genom att vara kostnadsfria för alla deltagare. FNF arbetar därmed i enlighet med de globala målen i allmänhet och i synnerhet med 'Mål 4: God utbildning för alla', 'Mål 5: Jämställdhet', 'Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt' samt 'Mål 10: Minskad ojämlikhet'.

Ekonomisk hållbarhet

Nordjobb och Nordisk Jobløsnings arbetsmarknadsinsatser bidrar till att skapa en integrerad gränsöverskridande nordisk arbetsmarknad, med fokus att få in unga på arbetsmarknaden.

Den svenska Nordjobbaren Isac menar att:

Min upplevelse och erfarenhet av att jobba på Grönland kommer att gynna mig väldigt mycket i framtiden och jag kommer aldrig att glömma min tid här.

Hela intervjun med Isac kan du läsa här.

Genom att bättre matcha utbud och efterfrågan av arbetskraft och kompetens bidrar FNF:s arbetsmarknadsprogram och projekt till att förbättra den samlade resursanvändningen i Norden. Samt en förhöjd sysselsättning i regionen. Detta skapar i sin tur högre ekonomisk produktivitet och bidrar till en hållbar ekonomisk utveckling och tillväxt i regionen. Allt i enlighet med det globala målet 8: 'Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt'.

Genomförande & globalt partnerskap

Norden i Skolan och Nordisk Litteraturveckan arbetar med skandinavisk grannspråksförståelse och nordisk kulturförståelse. Detta bidrar till ett ökat utbyte av kunskap och perspektiv, vilket stärker den nordiska gemenskapen och partnerskapet.

Svensken Andreas arbetade som ESC praktikant på FNF:s kontor i Köpenhamn och menar att:

Varje nordiskt land har något speciellt att erbjuda. Inom Skandinavien har vi den fördelen att vi språkligt ligger så nära varandra. Detta innebär att när du bott i det nya landet några månader så känner du dig bekväm nog att prata ett nytt språk, det är unikt, och en stor merit. Du får förståelse om det landet och kan i förläning kanske förstå varför de gör saker annorlunda i det landet.

Du läser intervjun med Andreas i sin helhet här.

Ett enat Norden med större förståelse är följaktligen bättre rustat för att mobilisera resurser och genomföra de globala målen. FNF arbetar därmed i enlighet med 'Mål 17: Genomförande och globalt partnerskap', där ett ökat fokus på global solidaritet, utbyte av kunskap och expertis samt en ökad mobilitet lyfts.

Vi på FNF värderar därmed hållbarhetsarbetet högt och ser fram emot att fortsätta utvecklas inom området!

Fotograf: Amanda Sveed