Nordens dag – ett firande av fantastiska framgångar!

Nordens dag – ett firande av fantastiska framgångar!

Det nordiska samarbetet är ett makalöst fenomen. De flesta av oss tar det för givet och diskuterar det nästan aldrig. Det bara existerar och är bra. Lite som våra mor- och farföräldrar. Därför är det inte förvånande att allmänhetens stöd för samarbetet är så gott som orubbligt i de åtta deltagande länderna. Det finns egentligen inget internationellt samarbete som har mer stöd, och världen omkring ser andra nationer på de nordiska länderna med avundsjuka i detta avseende.

PNU och FNF vill öka ungas delaktighet i civilsamhället med nytt projekt

PNU och FNF vill öka ungas delaktighet i civilsamhället med nytt projekt

Pohjola-Nordens Ungdomsförbund (PNU) och Föreningarna Nordens Förbund (FNF) & Föreningarna Norden Ungdomsförbund (FNUF) har beviljats Erasmus+ finansiering för projektet “A Stronger Nordic Youth Movement” (SNYM), som fokuserar på att främja ungas deltagande och engagemang i civilsamhället samt fördjupa förståelsen för de hinder och utmaningar som unga i Norden möter när det gäller deltagande i civilsamhället. Projektet pågår från 1.9.2023 till 31.8.2025.

Litteraturens vecka

Litteraturens vecka

Litteraturen har sedan länge en framträdande roll i den nordiska kulturgemenskapen. Redan på 1800-talet var nordiska författare och kulturpersoner förtrogna med grannlandets litteratur, som de läste på originalspråket. Den skandinaviska språkförståelsen var utbredd inom kulturkretsar. Till exempel Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg var en bästsäljare i Sverige och välkänd även i övriga Norden. Det samma gällde för Runebergs vän, journalisten och skriftställaren Zacharias Topelius. Enligt historiska källor var duon en särdeles bra affär för det nystartade förlaget Bonnier. Trenden fortsatte in på 1900-talet, men språkförståelsen spred sig inte i vida kretsar, som visserligen gärna läste grannlandets litteratur, men helst på sitt modersmål.

Nordisk samling kring säkerheten

Nordisk samling kring säkerheten

I det omfattande tvåbandsverket Union eller undergång kartlägger historikerduon Rasmus Glenthøj – Morten Nordhagen Ottosen skandinavismens uppgång och fall. Glenthøj, lektor vid Syddansk universitet i Odense och Ottosen (lektor vid Forsvarets høgskole / Krigsskolen i Oslo) hänvisar till tidigare förbisedda källor och konstaterar att tanken på ett enat Skandinavien inte enbart var rusiga studenters drömmar och fantasier, utan att det på många håll fanns seriösa planer på en skandinavisk stat eller union.

Ålands självstyrelse – 100 år av egensinne

Ålands självstyrelse – 100 år av egensinne

9 juni firade Åland 100 år av självstyrelse. Sedan Ålands lagting sammanträdde för första gången 9 juni 1922 har dagen kallats för Ålands självstyrelsedag. Devisen för jubileumsåret är 100 år av egensinne, och utan envishet, stolthet och gott självförtroende skulle inte ålänningarna ha kunnat hålla på sin självstyrelse i ett sekel.

Skriv om Helsingforsavtalet!

Skriv om Helsingforsavtalet!

Mången 60-åring kan vara i behov av att fräschas upp och det gäller i högsta grad dagens jubilar. Helsingforsavtalet från 1962 firas varje år 23 mars, som utropats till Nordens dag. Det blir många markeringar Norden runt. Men de politiska beslutsfattarna borde ge juristerna i uppdrag att skriva om avtalet, som brukar kallas för det nordiska samarbetets grundlag.

Handknattleikur – en nordisk sport

Handknattleikur – en nordisk sport

Det finns många sympatiska ord i isländska språket och ett av de vackraste är handknattleikur (handboll). Det för osökt tankarna till små knattar som leker med en boll, och i samband med den nyligen spelade EM-turneringen i handboll fick tv-tittarna se litet större ”knattar” spela spelet, som uppfanns i Danmark och som med åren kommit att bli en världssport som Norden dominerar.

Landet annorlunda

Landet annorlunda

Varför i all världen tog Sverige som stat, åtminstone till en början, och svenskarna så lätt på pandemin i jämförelse med sina nordiska grannar där de kvinnliga statsministrarna snabbt påtog sig rollen som den bestämda mamman (Mor Mette, Jern-Erna och Stränga Sanna) som höll barnen (medborgarna) i Herrans tukt och förmaning tills det värsta var över. Den frågan har Sveriges grannar ställt sig många gånger under pandemin.

Dags att öka den nordiska budgeten!

Dags att öka den nordiska budgeten!

Nu när åtminstone tre av de nordiska länderna (Danmark, Finland och Sverige) öppnar samhällena efter pandemin, och förhoppningsvis inte anser sig tvungna att dra i nödbromsen längre fram i höst eller vinter, är det dags att höja blicken från den egna valkretsen och staten och gå in för ökat nordiskt samarbete. Den nordiska gemenskapen bör stärkas igen efter den tillitsförlust som pandemin och hanteringen av den gav upphov till.